Gremošanas sistēmas veselība un laba darbība vienmēr veicina labu veselību un augstāku dzīves kvalitāti. Par sliktu zarnu veselību, ko parasti izraisa stress un neveselīgs dzīvesveids, vispirms var liecināt kuņģa darbības traucējumi, pēkšņas krasas svara izmaiņas vai iekaisums. Diemžēl slikta zarnu veselība bieži izraisa fiziskas un garīgas veselības traucējumus, tostarp garastāvokļa traucējumus, garīgās veselības problēmas, autoimūnās slimības un endokrīnās sistēmas traucējumus.
Nav pārspīlēti teikt, ka zarnu veselības aizsardzība un uzlabošana ir viens no būtiskākajiem veselības jautājumiem mums visiem. Un, lai gan kolagēns, ko bieži dēvē par "jaunības proteīnu", ir sinonīms skaistumkopšanas priekšrocībām, vairāki pētījumi tagad liecina, ka kolagēns labvēlīgi ietekmē arī zarnu veselību. Tāpēc tagad mēs zinām, ka, pievienojot kolagēna uztura bagātinātājus veselīgam, sabalansētam uzturam un dzīvesveidam, kopumā uzlabojas zarnu veselība.
Zemāk ir apkopotas trīs galvenās jomas, kurās pētījumi liecina par kolagēna pozitīvo ietekmi uz zarnu veselības uzlabošanu:
1) Jūras kolagēna sastāvā esošais glicīns var palīdzēt aizsargāt zarnu gļotādu.
Viena no kolagēna sastāvā visvairāk sastopamajām aminoskābēm ir glicīns. Savukārt glicīns ir viena no visbiežāk sastopamajām aminoskābēm cilvēka organismā, un tai ir būtiska loma vielmaiņā un uzturā. No kopējā aminoskābju satura cilvēka organismā glicīns veido 11,5 %. Daudzi medicīniskie pētījumi liecina, ka glicīns var aizsargāt zarnu gļotādu. Ikvienam, kas cieš no zarnu darbības traucējumiem, glicīns ir svarīgs, jo tam piemīt izteiktas pretiekaisuma īpašības. Pētījumi arī liecina, ka kolagēna ražošana zarnās palielinās, kad zarnu sieniņu iekaisumi sāk sadzīšanas procesu, kas nozīmē, ka kolagēna piedevas var palīdzēt atjaunot kuņģa gļotādu.
Zinātniskie pētījumi arī norāda, ka jūras kolagēns, visticamāk, palīdz palielināt kuņģa ciešo savienojumu integritāti un veicina zarnu barjeras veselību. Šo ciešo savienojumu integritāte ir svarīga, jo neskarta zarnu barjera ir būtiska imūnsistēmas aizsardzībai un hronisku iekaisumu novēršanai.
2) Kolagēns palīdz aizsargāt kuņģi
Vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka kolagēns - jo īpaši tā primārās aminoskābes glicīns un glutamīns - var kavēt pretvēža un pretiekaisuma darbību. Glicīns var nomākt kuņģa sekrēciju kuņģī un aizsargāt gļotādu no čūlām. Glutamīns var palīdzēt arī zarnu iekaisuma ārstēšanā. Turklāt glutamīns ir būtisks zarnu sieniņu atjaunošanai un dziedēšanai kairinātu zarnu sindroma gadījumos. Kolagēns arī palīdz regulēt kuņģa sulu sekrēciju, kas citādi var izraisīt grēmas, čūlas un citas gremošanas problēmas.
3) Kolagēns palīdz gremošanas procesā
Vēl viens kolagēna ieguvums veselībai ir tā spēja palīdzēt gremošanas procesā. Kolagēns piesaista ūdeni, kas nozīmē, ka, pārvietojoties caur kuņģa un zarnu traktu, tas atrod ūdens un skābju molekulas, palīdzot uzsūkt citus ogļhidrātus un olbaltumvielas. Tādējādi kolagēns veicina efektīvāku pārtikas plūsmu caur gremošanas sistēmu.
Ieradumi, kas var veicināt veselīgu zarnu darbību
Ir vairāki veidi, kā uzlabot zarnu veselību. Daži acīmredzami veidi ir šādi:
- Samazināt stresa līmeni
- Pievērst uzmanību, lai uzlabotu miega kvalitāti
- Uzlabot hidratāciju un uzturēt to līdzsvarā
- Lietot uztura bagātinātājus, kas veicina zarnu veselību
- Lietot probiotikas
- Samazināt cukura patēriņu
Veselīgs, sabalansēts uzturs un zarnu veselība ir cieši saistīti. Pozitīvas izmaiņas ikdienas uzturā var veicināt zarnu veselības uzlabošanos. Sāciet, piemēram, ierobežojot pārstrādātu pārtikas produktu patēriņu un izvairoties no taukvielām bagātas pārtikas un rafinēta cukura. Palieliniet daudz šķiedrvielu saturošu pārtikas produktu, piemēram, banānu, ogu un auzu, patēriņu. Apsveriet arī iespēju palielināt kolagēnu saturošu pārtikas produktu, piemēram, kaulu buljona un laša, patēriņu.
Col Du Marine™ ir hidrolizēts kolagēns, kas viegli šķīst šķidrumos, tāpēc to var viegli izvēlēties ikviens, kas vēlas palielināt kolagēna līmeni un tādējādi uzlabot zarnu veselību. Col Du Marine™ jūras kolagēna peptīdus var bez piepūles iekļaut ikdienas uzturā, pievienojot tos jebkuram dzērienam vai ēdienam. Turklāt Col Du Marine kolagēna peptīdiem ir neitrāla garša un smarža, kas nozīmē, ka to lietošana ir patīkama ikvienam, kurš vēlas uzlabot savu veselību.
Atsauces:
- Brown, K., DeCoffe, D., Molcan, E., & Gibson, D. L. (2012). Diet-induced dysbiosis of the intestinal microbiota and the effects on immunity and disease. Nutrients, 4(8), 1095–1119. https://doi.org/10.3390/nu4081095.
- Razak, M. A., Begum, P. S., Viswanath, B., & Rajagopal, S. (2017). Multifarious Beneficial Effect of Nonessential Amino Acid, Glycine: A Review. Oxidative medicine and cellular longevity, 2017, 1716701. https://doi.org/10.1155/2017/1716701
- Graham, M. F., Drucker, D. E., Diegelmann, R. F., & Elson, C. O. (1987). Collagen synthesis by human intestinal smooth muscle cells in culture. Gastroenterology, 92(2), 400–405. https://doi.org/10.1016/0016-5085(87)90134-x
- Chen, Q., Chen, O., Martins, I. M., Hou, H., Zhao, X., Blumberg, J. B., & Li, B. (2017). Collagen peptides ameliorate intestinal epithelial barrier dysfunction in immunostimulatory Caco-2 cell monolayers via enhancing tight junctions. Food & function, 8(3), 1144–1151. https://doi.org/10.1039/c6fo01347c
- Tariq, M., Al Moutaery, AR. (1997). Studies on the antisecretory, gastric anti-ulcer and cytoprotective properties of glycine. Research Communications in Molecular Pathology and Pharmacology, 97(2),185-198.